Stroomnet raakt dus niet vol door verticale PV-panelen !

 Heel af en toe zie je PV-panelen verticaal op een muur op het zuiden. Uiteraard moet je daarvoor een vrijstaand of een hoekhuis hebben met een muur op het zuiden en wel zonder schaduw. Een andere reden (dan esthetisch) dat je (nog) weinig verticale PV-panelen ziet, is dat ze vergeleken met panelen op het dak ook minder kWh's opbrengen. De beste ligging is in een lighoek van 36 graden precies op het zuiden met de opbrengst van 100 %. Woningen met de zijmuur op het zuiden hebben uiteraard alleen een beschikbaar dak op het westen of het oosten. De kWh-opbrengst bedraagt dan volgens de zonatlas 82 %. Volgens deze zonatlas bedraagt de jaaropbrengst van een verticaal paneel op het zuiden slechts 69 %.


 Ik schrijf hier kWh-opbrengst. Anders wordt het wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. Dan pas kan je immers gaan rekenen wat het verschil in financiële opbrengst wordt van de kWh's die door verticale panelen (op het zuiden) en de kWh's geproduceerd door panelen op de schuine daken. Een groot deel van de kWh's op schuine daken wordt immers geproduceerd op zonnige middagen met dus een lage prijs. Het grootste deel van de opbrengst van verticale panelen is echter in de winter wanneer, ook overdag, de kWh-prijs hoog is. Daarnaast levert in de zomer 's morgens en 's middags de lager staande zon ook kWh's die een hogere marktprijs hebben dan rond het middaguur.

 Er zijn ook een ander voordelen. Mocht je nu pas zonnepanelen willen plaatsen informeer dan of de panelen of het dak (of beide daken) niet met een extra string op dezelfde omvormer aangesloten kunnen worden. Daarnaast is het, per geïnstalleerd paneel, ook efficiënter en dus goedkoper werken als er meer panelen geplaatst kunnen worden.

 Het grootste voordeel van verticale panelen op muren op het zuiden is dat het plaatselijke stroomnet dus niet vol raakt. Ze brengen immers vooral op in de winter, wanneer de opbrengst dus laag is. Er zijn ook maar een beperkt aantal vrijstaande en hoekhuizen of rijtjeshuizen met een muur op het zuiden waar de verticale panelen geplaatst kunnen worden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

GOEDKOPERE KOPPELING AAN H2-NET GEEFT HBr-FLOWBATTERIJ ELESTOR GEEN 70 MAAR 84 % RENDEMENT !

Maak behalve de dynamische kWh-prijs ook de (energie)belasting afhankelijk van aanbod zon en wind.