MET JE LAADPAAL SEMI-OPENBAAR (JE PV-)STROOM KUNNEN VERKOPEN.
Als je thuis zelf je EV kan laden waarom zou je je PV-overschot of een dynamisch energiecontract dan alleen zelf moeten kunnen benutten? Je zou met je EV-laadpunt toch ook anderen, betaald, kunnen laten laden? Nu kan dat, in theorie, alleen als je je lader volledig openbaar maakt. Dat doet dus bijna niemand. Je moet immers wel baas blijven over je eigen lader (en parkeerplek). Een mogelijkheid zou dus ook moeten zijn dat je met een app(lezer) of met pasjes dus alleen maar toestemming hoeft te geven aan andere EV-bezitters waar jij dus (prijs)afspraken mee kunt maken. Helaas is, voor zover mij bekend, volgens mij dus nog niet (echt) mogelijk. Zo hebben de meeste particuliere laadpalen geen kaartlezer. Althans, fysiek, op de lader zelf. Misschien dat je de lader ook via een app kan laten bedienen.
Voor een nuttig verbruik van een overschot aan zonnestroom op zonnige zomerse middagen helpt immers maar één ding: meer stroomverbruik in de wijk tijdens de zonovergoten uren. En dan maakt het ook niet uit of op die zonnige zomerse middagen extra stroom verbruikt wordt door eigenaren van PV-panelen of andere huishoudens. Een mogelijkheid daartoe is het (laten) laden van EV's tijdens de zomerse zonovergoten uren. Behalve voor een overschot aan zonnestroom op zonnige zomerse middagen zou je je laadpaal ook kunnen gebruiken om met een dynamisch energiecontract vooral tijdens de goedkope uren stroom door te verkopen en of te besparen op terugleverkosten.
Zelf zal je je volle EV dus ergens anders moeten kunnen parkeren. Of er wordt tijdens zomerse middagen bij je thuis geladen terwijl je zelf naar het werk bent.
Het uit kunnen lenen van je laadpaal zal dan ook vooral plaats moeten vinden op tijdstippen wanneer de stroomprijs laag is. Dus in de zomer tijdens zonnige middagen en in de winter tijdens windrijke nachten en weekenden.
Leon Nelen.
Reacties
Een reactie posten