VERHIPT. ZELFS MET INEFFICIËNTE PIKZWARTE ELEKTROLYSER-H2 ALS TERUGLEVERING EXTRA ENERGIE- EN €-WINST VOOR DE (HYBRIDE) H2netLINKED HBr-FLOWBATTERIJ.
Een HBr-flowbatterij heeft een waterstofgasopslag om daarmee elektriciteit op het net terug te leveren (2HBr + e <--> H2 + Br2). Maar wat als dezelfde HBr-flowbatterij, dan met een extra grote HBr/Br2 tank, als de eigen H2-opslag vol is, ook als elektrolyser H2 op een H2-net zou gaan leveren? Een extra verdienmodel maar de daarbij gevormde Br2 moet daarna wel weer terug omgezet worden in HBr (anders raakt de voorraad HBr immers op). Ook met H2 uit het H2-net produceert de HBr-flowbatterij in de brandstofcelfase uiteraard elektriciteit. Maar omdat daartoe een andere elektrolyser moet draaien zal gezien de omzettingsverliezen tijdens dit regeneren van de Br2 de HBr-flowbatterij samen met de elektrolyser netto geen elektriciteit leveren maar juist netto elektriciteit gaan gebruiken! Dus nadat de HBr-flowbatterij met haar eigen H2-opslag als batterij heeft gewerkt gaat de HBr-flowbatterij waterstof leveren. Maar zal daarna wel netto elektriciteit moeten verbruiken. Is dit, naast die als batterij, een extra verdienmodel?
Zoals eerder aangegeven ben ik zelf voorstander van het gebruiken van grijze waterstof (dus met 25 % verlies gemaakt uit aardgas) om de Br2 in de H2netgekoppelde HBr-flowbatterij te regeneren. Je hebt dan immers zowel tijdens een stroomoverschot een zeer efficiënte elektrolyser en tijdens een stroomtekort in de brandstofcelfase een aardgas'gestookte' elektriciteitcentrale met een zeer hoog rendement. Dat dat niet gebeurt kan te maken hebben met de voor het PEM-membraan vereiste zuiverheid.
De businesscase is dat de HBr-flowbatterij tijdens een stroomoverschot eerst haar eigen H2-opslag vult. Zodat deze tijdens vooral tijdens de uren met de hoogste stroomprijs (dat is meestal tussen 18:00 en 21:00 h) elektriciteit terug kan leveren. Maar tijdens een voldoende lang stroomoverschot zal de HBr-flowbatterij ook werken als elektrolyser en dus aan het H2-netwaterstof leveren. De hierbij gevormde Br2 zal dan wel geregenereerd moeten worden. Daarvoor moet dan een elektrolyser draaien op (vooral) fossiele stroom. Het minst ongunstige moment daarvoor zijn dan de 'fossiele' uren wanneer de stroomprijs niet het hoogst is.
Een extra verdienmodel voor een HBr-flowbatterij kan zijn wanneer deze na het vullen van de eigen H2-opslag ook als elektrolyser waterstof op een H2-net gaat leveren. Bij een daaropvolgend stroomtekort kan de HBr-flowbatterij uit de eigen H2-opslag als batterij stroom leveren. Maar door het leveren van H2 op het H2-net zal de HBr-flowbatterij voor het ontladen weer wel H2 uit dat H2-net moeten terug ontvangen. Tijdens het leveren van H2 wordt de voorraad HBr immers omgezet in Br2 en zal de voorraad HBr anders dus uitgeput raken. Lukt dat niet met voor de PEM-membranen te zuiveren grijze waterstof dan moet dat helaas middels een elektrolyser. De HBr-flowbatterij produceert tijdens dat ontladen dan wel elektriciteit maar door het omzettingsverlies van elektriciteit naar H2 en vervolgens in de HBr-flowbatterij van H2 naar elektriciteit wordt de HBr-flowbatterij samen met de elektrolyser op dat moment juist een stroomverbruiker. Zal de tijdens een stroomoverschot geleverde waterstof dan meer euro's opbrengen dan de kosten voor het tijdens het ontladen netto gebruikte elektriciteit?
Voordeel van deze toepassing is sowieso dat de HBr-flowbatterij uit de eigen H2-opslag stroom kan leveren tijdens de duurste uren. Daartoe zal de PEM-membraanstack vergeleken met de eigen H2-opslag oversized worden en wordt het als elektrolyser benutten van de membraanstack bij de juiste weersomstandigheden dus vaker een optie. Het regeneren zal dan echter ook plaats moeten vinden tijdens de 'fossiele' uren maar dan juist die fossiele uren dat de elektriciteit niet het schaarst is en dus minder duur is.
Stel je zet een HBr-flowbatterij naast een elektrolyser bij een fabriek waar je grijze SMR-waterstof kan vervangen. Tijdens overschotten aan wind- en zonnestroom produceren zowel de HBr-flowbatterij als de elektrolyser H2 maar de HBr-flowbatterij eerst voor haar eigen waterstofopslag. Als de eigen (kostbare) H2-opslag vol is, gaat vervolgens ook de HBr-flowbatterij als extra verdienmodel ook als elektrolyser werken. Tijdens de duurste (fossiele) uren kan de HBr-blowbatterij uit haar eigen H2-opslag met een roundtriprendement van 70 % elektriciteit terugleveren. Maar na als elektrolyser gewerkt te hebben blijft de HBr-batterij met een voorraad Br2 zitten. Deze zal om later weer als elektrolyser te kunnen werken weer terug omgezet moeten worden in HBr. Als je daarvoor geen grijze SMR-H2 kan gebruiken zal je dus tijdens een periode zonder stroomoverschot de elektrolyser dus moeten laten draaien om voor de HBr-flowbatterij waterstof te produceren. Daarmee gaat de HBr-flowbatterij samen met die elektrolyser dus, gezien het elektrolyse- en brandstofcelverlies, dus netto elektriciteit verbruiken. Daarvoor kies je dan de minder dure fossiele uren. Gezien het omzettingsverlies door de elektrolyser en HBr-batterij zal op dat moment meer elektriciteit verbruikt worden dan dat je HBr-flowbatterij als brandstofcel produceert. Zijn de kosten daar voor lager dan dat de HBr-flowbatterij dan als elektrolyser heeft opgebracht?
In mijn berekening ga ik uit van een roundtriprendement van de HBr-flowbatterij van 70 %. En derhalve een elektrolyserendement van 84 % en een brandstofcelrendement van 84 % (0,837 x 0,837 = 0,7). Als elektrolyser neem ik in mijn berekening een battolyser. Deze heeft als elektrolyser een rendement van 90 %.
Reacties
Een reactie posten