Thuisbatterijen zijn in Duitsland en België, in tegenstelling tot Nederland, een succes. Dat komt doordat in Duitsland en België inmiddels de salderingsregeling is afgeschaft en je uiteraard door een hoger eigen verbruik bespaart op energiebelasting en btw (wat vooral in Duitsland met haar hoge energiebelasting een voordeel is). Derhalve worden thuisbatterijen in Duitsland en België vooral gebruikt voor eigen gebruik en dus helaas niet voor uitgestelde teruglevering van zonnestroom tijdens de zonarme uren.
Laat staan het laden van de thuisbatterij uit het elektriciteitsnet tijdens de goedkope uren om later de dan duurdere stroom terug te leveren aan het net. Behalve een beperkt op- en ontlaadverlies en extra slijtage van de batterij moet bij het laden over de uit het net opgenomen kWh's immers ook (nog) de energiebelasting worden betaald. Over de kWh's die je teruglevert op het net krijg je die energiebelasting (vooralsnog) niet terug. En dat terwijl degene die de teruggeleverde stroom daarover ook energiebelasting betaalt. Waardoor er dus sprake is van dubbele energiebelasting. Dus een energiebelasting die de energietransitie juist in de weg zit. En wat voor thuisbatterijen geldt, geldt ook voor bidirectionele elektrische auto's (EV's waarvan de accu en laadpaal ook stroom kan terugleveren op het net).
De onwenselijkheid van die dubbele energiebelasting, en derhalve de achterblijvende ontwikkeling van het aantal thuisbatterijen, heeft de aandacht van de Tweede Kamer. De toenmalige staatssecretaris van Financiën Van Rij heeft op 5 juli 2023 de Tweede Kamer geantwoord dat het beëindigen van die dubbele energiebelasting zonder extra investeringen aan extra stroommeters e.d. niet uitvoerbaar zou zijn. Er zou namelijk voor een thuisbatterij een aparte meter nodig zijn.
Staatssecretaris Van Rij noemde twee mogelijkheden: De vrijstellingsmethode, dus geen energiebelasting voor de kWh's voor het vullen van de batterij of de teruggavemethode, dus teruggave van de energiebelasting bij teruglevering uit de batterij op het net. De vrijstellingsmethode heeft als nadeel dat er moeilijk gecontroleerd kan worden welke kWh's voor het vullen van de batterij is of voor eigen gebruik (al dan niet rechtstreeks uit het net of teruggeleverd uit de batterij). Bij de teruggavemethode zou dan weer gelden dat het onmogelijk is te bepalen of de op het net teruggeleverde kWh's uit de batterij komen of, al dan niet via de batterij, van de PV-panelen. Bij teruglevering door zonnepanelen zal na afschaffing van de salderingsregeling immers geen energiebelasting meer worden teruggegeven.
De teruggavemethode werd in het antwoord van de staatssecretaris het meest kansrijk genoemd. Het probleem was volgens de staatssecretaris dus dat er voor de teruggavemethode voor de thuisbatterij een aparte meter nodig zou zijn.
Volgens mij is teruggave van de energiebelasting bij het laden uit het net en latere teruglevering aan het net uit de batterij echter wel mogelijk. Dat zit hem in het feit dat tijdens teruglevering op het net uit de thuisbatterij op de slimme meter de teller de teruglevering op loopt en door de slimme meter op afstand ook het tijdstip van die teruglevering afgelezen kan worden. Bij teruggave van de energiebelasting bij teruglevering uit een thuisbatterij moet dus alleen het tijdvak van die teruglevering bepalend worden. Want het is heel simpel. Als er 's avonds en 's nachts wordt teruggeleverd op het net kan dat alleen maar uit de thuisbatterij zijn.
Eigenlijk kan het nog veel simpeler. Want er is sowieso (nagenoeg) geen dubbele energiebelasting als de energiebelasting op elektriciteit vervangen wordt door een hoger btw-tarief op elektriciteit. Het is toch van de zotte om € 0,13 per kWh energiebelasting te moeten betalen op momenten dat er een overschot is op elektriciteit en de prijzen dus negatief of bijna negatief zijn.
TERUGGAVE ENERGIEBELASTING BIJ EEN THUISBATTERIJ ZONDER ZONNEPANELEN.
Momenteel wordt dankzij de salderingsregeling teruglevering met het verbruik weggestreept. Bij teruglevering door zonnepanelen én bij teruglevering op het net uit een batterij lopen in beide gevallen het aantal teruggeleverde kWh's op de slimme meter op. Dus de salderingsregeling die nu geldt voor zonnepanelen zou één op één gecopieerd kunnen worden voor een thuisbatterij zonder zonnepanelen.
Vereist is namelijk dat er onderscheid gemaakt wordt tussen opname uit het net voor eigen verbruik en opname uit het net voor het laden van de batterij dat dan ook daadwerkelijk wordt teruggeleverd op het net. En daaraan voldoet, in het geval van geen zonnepanelen, het terug geven van de energiebelasting over alle teruggeleverde kWh's. Uiteraard alleen de teruglevering uit de thuisbatterij op tijdstippen dat er geen overschot is aan wind- of zonnestroom.
Als voorbeeld een aansluiting met een thuisbatterij zonder zonnepanelen met een opname uit het net van 5000 kWh en een teruglevering aan het net tijdens uren met een tekort aan wind- en zonnestroom van 2000 kWh. Nu wordt er over 5000 kWh energiebelasting betaald. Na invoering teruggave energiebelasting bij teruglevering uit een thuisbatterij zonder zonnepanelen wordt voor de energiebelasting die 2000 kWh teruglevering in mindering gebracht op de energiebelasting voor de 5000 uit het net opgenomen kWh's. Er wordt dan dus alleen maar energiebelasting betaalt voor het direct eigen verbruik uit het net, het eigen verbruik na ontlading uit de thuisbatterij als ook over het op- en ontladingsverlies van de thuisbatterij.
TERUGGAVE ENERGIEBELASTING BIJ EEN THUISBATTERIJ MET ZONNEPANELEN NA AFSCHAFFING SALDERINGSREGELING.
Nu met nog de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt het uit het net opgenomen aantal kWh's weg gestreept met de teruglevering. Ongeacht teruglevering direct door de zonnepanelen of na het op- en ontladen van de thuisbatterij. Maar afschaffing van de salderingsregeling houdt in dat over de teruglevering geen energiebelasting meer wordt teruggegeven. Zou de thuisbatterij worden opgeladen met overtollige zonnestroom (wat uiteraard de bedoeling is) en daarna tijdens de zonarme (en dus duurdere) uren op het net teruggeleverd dan zou teruggave van de energiebelasting over deze uit de thuisbatterij teruggeleverde kWh's een verkapte en dus ongewenste voortzetting van de salderingsregeling zijn.
Daarom zal in het geval van een thuisbatterij met zonnepanelen na afschaffing van de salderingsregeling ter voorkoming van de dubbele energiebelasting alleen de energiebelasting moeten worden teruggegeven over het aantal kWh's dat gelijk is aan de teruglevering op het net 's avonds en 's nachts. Rekenvoorbeeld volgt later.
Maar een thuisbatterij is er natuurlijk ook voor om in de winter elektriciteit op te slaan als er 's nachts een overschot is aan windstroom op het net. Maar ook voor deze opgeslagen windstroom (uit het net) geldt dat er diezelfde dag juist een tekort aan elektriciteit optreedt, namelijk in de ochtend en tijdens de avondpiek van 18:00 tot 21:00 h. Dus ook in de winter moet gelden dat het moment van teruglevering bepaalt of er wel of geen energiebelasting wordt teruggegeven.
Als voorbeeld een aansluiting met een thuisbatterij met ook zonnepanelen. Er wordt 5000 kWh uit het net onttrokken. De opbrengst van de PV-panelen is 3000 kWh en er wordt in totaal 6000 kWh terug geleverd. Maar er is 2000 kWh overdag terug geleverd (rechtstreeks door de zonnepanelen) en 4000 kWh 's avonds of 's nachts. Alleen over het aantal teruggeleverde kWh 's avonds of in de ochtend wordt de energiebelasting terug gegeven. Dus er is over de 5000 kWh die uit het net onttrokken is energiebelasting betaald maar er wordt dan over slechts het aantal kWh dat 's avonds en 's nachts is teruggeleverd, dus 4000 kWh, de energiebelasting terugbetaald. Derhalve wordt er over slechts 1000 energiebelasting betaald.
Er wordt 3000 kWh uit het net onttrokken. De opbrengst van de panelen is 4000 kWh en er wordt in totaal 6000 kWh teruggeleverd op het net. Waarvan 1000 kWh overdag en 5000 kWh 's avonds en 's nachts. Er is over 3000 kWh energiebelasting betaald en 5000 kWh 's avonds en 's nachts terug geleverd. Derhalve wordt over de gehele onttrekking van het net, 3000 kWh, de energiebelasting terug gegeven.
HET ZIJ ZO. BIJ EEN HOGERE TERUGLEVERING UIT DE THUISBATTERIJ ALS GEVOLG VAN ZONNEPANELEN WORDT OVER HET EIGEN VERBRUIK DUS GEEN ENERGIEBELASTING BETAALD (IN STRIJD MET AFSCHAFFING SALDERINGSREGELING).
Wat in het laatste voorbeeld van de thuisbatterij met ook zonnepanelen opvalt, is dat er over de 3000 kWh die uit het net onttrokken wordt gezien er 's avonds en 's nachts meer dan 3000 kWh uit de thuisbatterij wordt terug geleverd. Dat is dus ook inclusief het eigen verbruik, wat dus neer komt op een verkapte voortzetting van de salderingsregeling. Het is echter wel een feit dat ook over deze kWh's na teruglevering op het net door de afnemer van deze kWh's energiebelasting wordt betaald. Bovendien als dit desondanks, zogenaamd, toch een probleem is dan kies je voor de gemakkelijkere oplossing: Het vervangen van de energiebelasting door een hoger btw-tarief op elektriciteit.
TERUGLEVERING AAN HET NET MIDDELS EEN EV MET 2VG.
Ook de accu van een sommige elektrische auto's kan middels de laadpaal stroom terugleveren aan het net (2VG). Ook hierbij geldt thans dat tijdens het laden uit het net er energiebelasting wordt betaald en diegene(n) die na teruglevering op het net deze kWh's verbruiken ook energiebelasting betalen (dubbele energiebelasting dus). Het op 5 juli 2023 genoemde probleem voor het niet terug kunnen geven van de energiebelasting gaat met een laadpaal echter niet op: Een laadpaal heeft immers een eigen slimme meter. Alleen registratie, en verwerking, van het tijdstip van teruglevering is daarbij noodzakelijk.
MET DE EV VAN JE WERKGEVER GEÏMPORDEERDE KWH'S.
Met teruglevering aan het net middels 2VG kan dus met de teruggave van de energiebelasting worden geknoeid. Dat is echter nu ook al het geval. Je laadt je EV op bij je baas die als grootverbruiker veel minder energiebelasting betaalt en vervolgens zet je je EV thuis aan de laadpaal om 's avonds je eigen stroomverbruik te dekken. Dan betaal je ook geen energiebelasting. Het verschil is alleen dat je door teruglevering aan het net 's avonds en 's nachts met door je EV 'geïmporteerde' kWh's ook de energiebelasting over je gehele eigen verbruik zal kunnen wegstrepen.
HET ZIJ ZO. BIJ EEN HOGERE TERUGLEVERING UIT DE THUISBATTERIJ ALS GEVOLG VAN ZONNEPANELEN WORDT OVER HET EIGEN VERBRUIK DUS GEEN ENERGIEBELASTING BETAALD (IN STRIJD MET AFSCHAFFING SALDERINGSREGELING).
Wat in het laatste voorbeeld van de thuisbatterij met ook zonnepanelen opvalt, is dat er over de 3000 kWh die uit het net onttrokken wordt gezien er 's avonds en 's nachts meer dan 3000 kWh uit de thuisbatterij wordt terug geleverd. Dat is dus ook inclusief het eigen verbruik, wat dus neer komt op een verkapte voortzetting van de salderingsregeling. Ook maakt de slimme meter tijdens de teruglevering op zomerse avonden wanneer er een tekort is aan elektriciteit (de avondpiek van 18:00 tot 21:00h) geen onderscheid tussen de teruglevering uit de thuisbatterij (de teruggeleverde kWh's brengen dan immers het meeste op) en kWh's die op deze zonnige avonden nog worden teruggeleverd direct door de zonnepalen.
Het is echter wel een feit dat ook over deze kWh's na teruglevering op het net door de afnemer van deze kWh's energiebelasting wordt betaald. Verder staat of valt de gewenste uitwerking met de zonarme tijdvakken van teruglevering waarover de teruggave van de energiebelasting wordt uitgevoerd. Bovendien als dit desondanks, zogenaamd, toch een probleem is dan kies je voor de gemakkelijkere oplossing: Het vervangen van de energiebelasting door een hoger btw-tarief op elektriciteit.
Leon Nelen.
Reacties
Een reactie posten