HOE ZAT HET OOK ALWEER MET DE BELOOFDE KOLENVERGASSING VAN DE NIEUWE KOLENCENTRALES?
Rond 2010 zijn er nieuwe kolencentrales gebouwd. Vanwege het klimaatakkoord gaan deze nu verplicht dicht en worden de eigenaren daarvoor ook (gedeeltelijk) gecompenseerd. Maar 1. is een compensatie wel terecht aangezien er bij de bouw toch kolenvergassing was beloofd en 2. als compensatie volgens de rechter verplicht is zouden de betreffende bedrijven niet verplicht kunnen worden de compensatie met of zonder hefboomeffect te investeren in bijvoorbeeld stroomopslag? 3. Zouden kolencentrales niet vanzelf stil gaan gezien ze weg geconcurreerd worden door wind- en zonneenergie en (vanwege een hogere ETS-heffing als gevolg van meer uitstoot) aardgascentrales?
Naar ik mij kan herinneren was zelfs GroenLinks enthousiast over nieuwe kolencentrales met kolenvergassing. Een voordeel van kolenvergassing zou zijn dat de kolencentrale dan ook kan draaien als STEG (stoom en gasturbine) centrale waardoor het rendement dan omhoog schiet van 40 naar 56 %. Door kolen eerst te vergassen is de verbranding bovendien schoner. En een ander voordeel zou kunnen zijn dat bij kolenvergassing de CO2 makkelijker af te vangen is om vervolgens in lege gasvelden op te slaan.
Er werd zelfs uit de UKR-pot (Unieke Kansen Regeling) 10 miljoen euro uitgekeerd voor de 253 MW kolenvergassingscentrale in het Limburgse Buggenum. Helaas ging deze ultramoderne kolencentrale als gevolg van de kredietcrisis, waardoor de elektriciteitsprijs daalde, dicht in 2010 om in 2013 zelfs afgebroken te worden. Deze centrale diende als proefproject voor de 1300 MW Magnum-centrale van Nuon in de Eemshaven. Maar er kwam daar dus geen kolenvergassing. EnergiePodium
Ondanks dat dankzij de aardgascrisis na de inval van Rusland in Oekraïne sinds 1 juli 2022 de kolencentrales weer vol mógen draaien (kolencentrales kunnen immers vaak niet concurreren met wind- en zonneenergie, mede dankzij de ETS CO2 uitstootrechten) is de overheid toch nog honderden miljoenen kwijt aan het gedwongen sluiten van kolencentrales.
Maar zouden kolencentrales niet vanzelf weg geconcurreerd worden en is de miljoenen compensatie voor het gedwongen sluiten van kolencentrales dus geen falend beleid?
Leon Nelen.
Reacties
Een reactie posten