BOUWBESLUIT OVER 1:1 ELEKTRISCH VERWARMEN (ART. 6:55) BETER NALEVEN EN UITBREIDEN (NL ELEKTRISCHE LUCHTONTVOCHTIGING BIJ IR-PANELEN).
Sinds 2021 worden de kosten van het verwijderen van de gasaansluiting (gemiddeld € 1780,-) 'gesocialiseerd' en derhalve door de netbeheerder verrekend in een hoger vasttarief. Een hoger vasttarief dat uiteraard alleen betaald wordt door de huishoudens die nog niet van het aardgas af zijn. Over 2024 zal het vastrecht voor aardgas al met € 100,- stijgen en met het kleiner worden van het aantal huishoudens met een aardgasaansluiting dan ook alleen maar toenemen. Door die stijgende vaste kosten voor een aardgasaansluiting zal vervanging van verwarming met aardgas dus alleen maar rendabeler worden. Dat geldt helaas ook voor ondeugdelijke elektrische COP 1 verwarming. Dus netbeheerders wordt het dan geen tijd om het bouwbesluit art. 6:55 beter na te laten leven?
Ondanks dat art. 6:55 van het bouwbesluit 1:1 elektrische verwarming verbiedt worden er nog steeds elektrische cv-ketels verkocht. Zelfs oplichters met hun 'zeer innovatieve' inductieketels 'met hoog rendement' hebben dankzij de Reclame Code Commissie vrij spel. Dat terwijl artikel 6:55 van het bouwbesluit 1:1 elektrische verwarming verbiedt. Die systeemeis geldt niet alleen voor nieuwbouw, maar ook bij vernieuwing van het verwarmingssysteem in bestaande woningen. Voor losse elektrische verwarming met elk een eigen thermostaat en apart aangesloten geeft het bouwbesluit echter wel toestemming. Maar komen 4 of 5 los te bedienen infrarood-panelen niet op hetzelfde neer?
Vooral nu er bijvoorbeeld in Lelystad vanwege een te beperkt elektriciteitsnet geen nieuwe wijk gebouwd kan worden dient het bouwbesluit artikel 6:55 toch per direct te worden nageleefd? En over reclame over de 'innovatieve' en 'hoog rendements' inductie-cv ketel (en dito elektrische kacheltjes waarvan een hoger rendement dan andere elektrische kacheltjes wordt beloofd) moet de Reclame Code Commissie dan niet gewoon haar werk gaan doen? Helaas is de RCC geen overheidsinstelling en is een gang naar de bestuursrechter dus onmogelijk.
Een punt van discussie is soms verwarmen met infrarood-panelen. Volgens het, helaas dus sowieso niet gehandhaafde, bouwbesluit mogen losse infraroodpanelen wel (indien elk paneel apart aangestuurd). Mijn persoonlijke ervaring is dat een infraroodpaneel wél de beloofde hogere behaaglijkheidstemperatuur geeft. Leg ik op mijn bureau een thermometer dan geeft die door de directe warmtestraling vanaf het IR-paneel aan het plafond immers een temperatuur aan die drie graden hoger is dan de ruimtetemperatuur. Ook kunnen infraroodpanelen ingezet worden voor kleinere ruimtes die dan, al dan niet tijdelijk, verwarmd kunnen worden zonder dat de woonkamer verwarmd hoeft te worden. Zoals de badkamer of een studiekamer. Ook biedt een infraroodpaneel uitkomst als er wel een airco geïnstalleerd kan worden in de woonkamer maar voor de badkamer, studiekamer, slaapkamer of keuken te duur.
En toch zou wat betreft deze goedwerkende infraroodpanelen mijns inziens het bouwbesluit toch aangescherpt moeten worden. Een huis dat met alleen maar infrarood wordt verwarmd, dient immers voldoende geïsoleerd te zijn zodat de ruimtetemperatuur ondanks de vier graden hogere behaaglijkheidstemperatuur ook weer niet te laag wordt. En als je dan je ruimte met efficiënt gebruikte infraroodpanelen (dus alleen bij aanwezigheid) op bijvoorbeeld 15 graden kan handhaven krijg je bij deze lage ruimtetemperaturen bij relatief warm vochtig weer immers problemen met de luchtvochtigheid. Daarom dient mijns inziens verwarming met alleen maar infraroodpanelen gecombineerd te zijn met een elektrische luchtontvochtiger. En dan wel voor elke bewoonde verdieping één zodat je met de elektrische luchtontvochtiger niet de trap op en af hoeft. Bijkomend voordeel van een elektrische luchtontvochtiger (niet te verwarren met een elektrische luchtdroger in de bouw) is dat deze een COP heeft die wél hoger is dan 1. Bij gebruik van een luchtontvochtiger ontstaat immers condenswater met de daarbij behorende condensatiewarmte.
Infrarood-panelen zijn vergeleken met gewone elektrische convectie, dus lucht verwarming dan wel een stuk efficiënter maar kunnen qua rendement niet op tegen een omkeerbare airco of warmtepomp. Daarnaast is het voor de efficiëntie van infraroodpanelen ook vereist dat ze alleen gebruikt worden als er iemand aanwezig is. Warmtepompen (en dus airco's) hebben derhalve ook als extra voordeel dat ze vaker met goedkope nachtstroom het huis op kunnen warmen dan infraroodpanelen. Bij een efficiënt gebruik van alleen maar infraroodpanelen blijft de ruimtetemperatuur laag en daarmee de relatieve luchtvochtigheid hoog en is een elektrische luchtontvochtiger dus nodig.
Leon Nelen.
Reacties
Een reactie posten