GESUBSIDIEERD STROOM OPSLAAN, WATERSTOF PRODUCEREN OF ALLE TWEE? EEN AARDGASCENTRALE DIE ALS BACKUP OOK DRAAIT OP DANKZIJ MET PV-STROOM GEPRODUCEERDE WATERSTOF BESPAARD AARDGAS.

 Gesubsidieerde uitgestelde levering zonneparken i.p.v. batterijen door H2 productie ter vervanging van grijze H2. Om later met het bespaarde aardgas in een aardgascentrale stroom te produceren?

Solar Magazine - Definitief 416,6 miljoen euro subsidie batterijen bij grote zonneparken en zonnedaken

 Het kabinet trekt 416,6 miljoen euro uit voor het installeren van batterijen bij grote zonneparken en zonnedaken. Deze bestaat uit een subsidie per kilowattuur uitgesteld geleverde zonneenergie. Deze subsidie is dus alleen voor uitgestelde levering middels batterijen. Volgens mij moet deze subsidie ook gaan gelden voor door tijdens een stroomoverschot (ofdat dat nu van het eigen zonnepark is of uit het stroomnet tijdens een overschot aan zonne- of windstroom) waterstof te produceren en daardoor de chemische industrie dan aardgas te laten besparen. Inclusief het 25 % omzettingsverlies van aardgas naar waterstof dat daarmee tevens wordt bespaard. Vervolgens kan dan in een bestaande aardgascentrale met het hierdoor bespaarde aardgas later de 'opgeslagen' elektriciteit worden geproduceerd.

 Een mogelijkheid zou bijvoorbeeld kunnen zijn bij een nog te realiseren zonnepark op een voormalige vuilstort naast kunstmestfabrikant Yara in Sluiskil. Daardoor wordt tevens een zwaardere stroomaansluiting bespaard maar in principe zou een elektrolyser overal geplaatst kunnen worden zodat het (landelijk) stroomoverschot omgezet kan worden in, efficiënt, te gebruiken waterstof. Als er maar een waterstofleiding aanwezig is. De chemische industrie bespaart daardoor tijdens een stroomoverschot aardgas. En dat bespaarde aardgas kan tijdens een stroomtekort in een aardgascentrale gebruikt worden om, net als uit batterijen, de uitgestelde MWh's te leveren.

 Lithium-ion batterijen zijn duur, lithium schaars en heeft als gevolg van slijtage ook een hoge kostprijs per opgeslagen en teruggeleverde kWh. Een veel goedkopere ijzerzink-batterij (Edison-batterij) gaat veel langer mee maar kan veel minder elektriciteit opslaan. Maar de IJzer-zink batterij gaat als deze vol is vervolgens waterstof produceren. Dat wat eerst een nadeel was, wordt nu door het Nederlandse Battolyser (net als Elestor van de HBr-flowbatterij ook onderdeel van de Koolen Industries) nu ontwikkeld tot een goedkope elektrolyser. Derhalve zou overschotstroom van een zonnepark dus ook omgezet kunnen worden in waterstof, als er maar een waterstofleiding aanwezig is. Als rendement als elektrolyser wordt door Battolyser 90 % genoemd. Tevens kan de Battolyser al snel waterstof produceren. Deze waterstof zou dan geleverd moeten worden aan een chemische fabriek die haar waterstof anders met het nodige omzettingsverlies uit aardgas zou produceren. Deze omzetting verloopt via Steam Methane Reforming waarvan het rendement 75 % bedraagt. Dat houdt in dat voor elke 75 kWh aan waterstof (gezien het rendement van 90 % geproduceerd met 83 kWh PV-stroom) dat aan bijvoorbeeld een kunstmestfabriek wordt geleverd deze fabriek dus 100 kWh aan aardgas bespaart. Hierdoor wordt dan dus aan 100 equivalent aan aardgas bespaard. Zodra er weer een stroomtekort is, stopt de elektrolyser. Vervolgens kan het hierdoor bespaarde aardgas (in mijn voorbeeld dus 100 kWh) verrekend worden om daarmee in een willekeurige aardgascentrale het hierdoor uitgestelde PV-stroom op te wekken. Het rendement van een STEG-aardgascentrale bedraagt 50 % (bovenwaarde) en levert elke 83 kWh die tijdens een zomerse zonnige middag is gebruikt om grijze waterstof te vervangen er tijdens een stroomtekort er 50 kWh terug geleverd kan worden. Het rendement is daarmee dan slechts 60 %. Tegenover een lithium-ion batterij 90 %.

 Het elektrisch rendement van de overtollige PV-stroom die met een Battolyser wordt omgezet tot waterstof waarmee dan grijze waterstof kan worden vervangen is dus slechts 60 %. (Daarnaast werkt de battolyser dus ook als batterij waarvan het rendement misschien hoger ligt). Maar naast de uitgestelde levering van PV-stroom is er ook de wens om sowieso meer waterstof te produceren. (Waarvan de betreffende subsidie uiteraard niet benut kan worden aangezien dat fraude is).

 Elektriciteit die door waterstofproductie bespaard aardgas later in een aardgascentrale wordt geproduceerd moet dus erkend worden als uitgestelde levering van PV-stroom. En dan ook, als was het met batterijen opgeslagen stroom, met dezelfde regeling per geleverde kWh te worden gesubsidieerd.

Leon Nelen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

MET EEN GOEDKOPERE KOPPELING AAN H2-NET WERKT HBr-FLOWBATTERIJ ALS ELECTROLYSER ÉN ALS EEN AARDGASCENTRALE MET 63 % RENDEMENT !

MAAK DE ENERGIEBELASTING OP ELEKTRICITEIT DYNAMISCH (DOOR DEZE TE VERVANGEN DOOR EEN BTW-TARIEF VAN 40 %).

TERUGLEVERING 'S NACHTS IS PER DEFINITIE UIT EEN BATTERIJ. DUS TERUGGAVE VAN ENERGIEBELASTING BIJ LADEN UIT HET NET ZONDER APARTE METER KAN WÉL.