BLAUWE WATERSTOF DUS OOK IN STRIJD MET HET KLIMAATAKKOORD (in 2030 ELEKTRICITEIT 70 % UIT HERNIEUWBARE BRONNEN).

 Blauwe waterstof, het omzetten van aardgas tot waterstof waarbij de CO2 wordt afgevangen en vervolgens deze waterstof wordt verbrand, mag dan wel 'klimaatneutraal' zijn maar, ook gezien juist de extra omzettingsverliezen, hernieuwbaar is het niet. Er gloort dus extra licht in de tunnel tegen de plannen om, vanwege minder CO2-uitstoot maar dan met 40 % extra verbruik, aardgas om te zetten in blauwe waterstof. Er geldt immers nog steeds het Klimaatakkoord. En daarin staat vermeld dat Nederland zich verplicht heeft aan een groeiend percentage HERNIEUWBARE energie. 


 Er heeft een stille transitie in de energietransitie zelf plaats gevonden. Vanaf de (tweede) oliecrisis (de eerste was namelijk de Suezcrisis in 1956) in 1972 was het credo het besparen van de schaarse fossiele brandstoffen. Een andere crisis die opdook was begin jaren negentig met het besef dat de CO2 die bij de verbranding van fossiele brandstoffen (weer) vrijkomt leidt tot een versterking van het broeikaseffect. Met energiebesparing en de komst van kerncentrales, windturbines, zonnepanelen én biomassa ging energiebesparing en de besparing aan CO2-uitstoot hand in hand. Met het zich juridisch vastleggen in akkoorden en verdragen betreffende het terug dringen van de CO2-uitstoot gaat men echter over op fratsen die dan wel de CO2-uitstoot verminderen maar juist leiden tot een veel hoger verbruik van de, nog steeds, schaarse fossiele brandstoffen. Namelijk het met 40 % verlies omzetten van aardgas naar blauwe waterstof.

 Zo nu en dan is er een provincie of gemeente die zich tot taak heeft gesteld in bijvoorbeeld 2050 energie-neutraal en dus niet CO2-neutraal te zijn. Maar zo geldt er landelijk ook nog steeds het Klimaatakkoord. En wat blijkt: Ook in het Klimaatakkoord wordt er, gelukkig nog, gesproken over hernieuwbare bronnen. Zo is er in afgesproken dat een groeiend percentage van de energie uit hernieuwbare bronnen komt. En ook dat in 2030 70 % van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komt. En gloort er dus ook juridisch hoop dat het omzetten van aardgas naar blauwe waterstof of op zijn minst de betaling daarvan met ETS-gelden kan worden verboden.

Leon Nelen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

MET EEN GOEDKOPERE KOPPELING AAN H2-NET WERKT HBr-FLOWBATTERIJ ALS ELECTROLYSER ÉN ALS EEN AARDGASCENTRALE MET 63 % RENDEMENT !

MAAK DE ENERGIEBELASTING OP ELEKTRICITEIT DYNAMISCH (DOOR DEZE TE VERVANGEN DOOR EEN BTW-TARIEF VAN 40 %).

TERUGLEVERING 'S NACHTS IS PER DEFINITIE UIT EEN BATTERIJ. DUS TERUGGAVE VAN ENERGIEBELASTING BIJ LADEN UIT HET NET ZONDER APARTE METER KAN WÉL.