VERBIEDT BLAUWE WATERSTOF (CCS) ALS HET GEEN HUIDIGE GRIJZE H2 VERVANGT.
Aardgas omzetten naar waterstof en de vrijkomende CO2 afvangen en opslaan in lege gasvelden mag dan wel goed zijn tegen de CO2-uitstoot. Door de extra omzettingsverliezen treedt er wel een enorme verspilling van aardgas op. Met de hierdoor toegenomen vraag naar aardgas zal er bovendien ook extra LNG-aardgas moeten worden aangevoerd. Het vloeibaar maken van aardgas en transport levert ook nog eens 10 % extra verlies op. Vaak betreft het ook schaliegas en dus extra uitstoot van methaan als broeigas. Ofdat je daardoor voor het klimaat wel of niet iets opschiet is zelfs niet relevant. Want door het extra verbruik van aardgas gaat ook de aardgasprijs omhoog. En dat was dan ook precies de (goede) reden waarom in juli 2022 het verbod op kolenstook voor de elektriciteitsopwekking werd teruggedraaid. Daar waar blauwe waterstof geproduceerd zal gaan worden om rechtstreekse verbranding van aardgas (dus zonder het 25 % omzettingsverlies van aardgas naar waterstof middels Steam Methane Reforming en het 10 % extra verlies aan het transport van aardgas als LNG en het 7 % extra condensatiewarmteverlies) te vervangen dient dan ook te worden verboden. Gelden uit de ETS-regeling mogen er dan dus niet voor worden aangewend en er wordt door de overheid dan ook niets voor gefaciliteerd.
Dit verbod is niet
overbodig. Zo plant het Noorse Equinor een nieuwe aardgaskraker in de Eemshaven
om de CO2 op te slaan in een leeg Noors aardgasveld. Vervolgens wordt dan de
waterstof verbrandt in de, tot nu toe meest efficiënte, STEG-gascentrale in Lelystad.
Bij de omzetting (‘kraken’) van aardgas naar waterstof gaat 25 % van de energie
verloren. Bovendien heeft het dan te verbranden waterstof een hoger
condensatiewarmteverlies (18%) dan aardgas (11%). Dat zal dan, inclusief de extra aanvoer van aardgas als LNG dus resulteren in
een minimaal extra hoog aardgasverbruik van maar liefst 61 %.
Ook wordt Carbon Capture en Storage (CCS) ook betaald middels het CO2-emissierechtensysteem ETS. Dat is bedoeld om de CO2-uitstoot te verminderen maar door de extra omzettingsverliezen van aardgas naar waterstof leidt dat wel tot het negatieve effect van een veel hoger aardgasverbruik. Dat is ook geen duurzaam systeem. Want het aardgas raakt daardoor sneller op. En zelfs onze lege gasvelden raken een keer vol met CO2.
Reacties
Een reactie posten