HEEL VEEL (KORTDURENDE) OPSLAG GEEN SOELAAS VOOR LANGE DUNKELFLAUTES. TENZIJ JE DAARVOOR HET BESPAARDE AARDGAS GEBRUIKT.
Hoe langer je weersafhankelijke elektriciteit wil opslaan, hoe minder vaak je kan op- en ontladen. En dus hoe hoger de kostprijs per terug geleverde kWh wordt. Maar er is ook goed nieuws. Meer goedkopere kortdurende opslag (en dynamisch stroomverbruik) bespaart aardgas. En met dat bespaarde aardgas kan je, met 0,0 aan extra investeringen, tijdens de langere dunkelflautes gascentrales op laten draaien.
Elke investering kan alleen rendabel worden als er voldoende bedrijfstijd is. Dat geldt ook voor opslag van elektriciteit. Een voorbeeld is, wat sommigen nog als oplossing noemen, seizoensopslag van overtollige zonnestroom. En dat vergeleken met dag/nacht opslag van zonnestroom. Er zou per jaar misschien wel 150 keer op een zomerse zonnige middag PV-stroom opgeslagen kunnen worden om 's avonds of 's nachts aan het net te kunnen (terug) leveren. En dat in de winter aangevuld met 50 keer opslag van nachtelijke overtollige windstroom om overdag te kunnen leveren. Dagnachtopslag scheelt voor elke teruggeleverde kWh uit de batterij derhalve maar liefst een factor 200 vergeleken met seizoensopslag. Een extra windturbine om in de winter de zonnestroom terug te leveren is veel goedkoper.
Compressed Air Energy Storage (CAES), Liquid Air Energy Storage (LAES of CES) of Cryogene CO2 Storage ('Energy Dome') of de HBr-flowbatterij zijn alternatieven voor batterij-opslag. Maar ook voor deze vormen van kapitaalintensieve opslag geldt dat je daarmee zo vaak mogelijk moet kunnen ontladen. Ook voor de HBr-flowbatterij die gekoppeld wordt aan een H2-net geldt dat dit kortdurende opslag is want de hoeveelheid HBr/Br2 blijft immers beperkt.
De meest rendabele manier van energieopslag blijft natuurlijk dynamisch elektriciteitsverbruik. Dan hoeven in de zomer 's avonds en 's nachts, en in de winter als het 's nachts voldoende waait, overdag aardgascentrales ook minder hard te draaien. Ook dan wordt er vervolgens aardgas bespaard waarmee tijdens de langere dunkelflautes elektriciteit geproduceerd kan worden.
Moraal van het verhaal is ook dat fossiele back-up niet zo slecht is. Meer elektrificatie is gunstig voor meer vraag naar zonne- en windstroom. Maar als er geen zon en wind is heb je voor deze extra elektrificatie ook elektriciteit nodig voor bijvoorbeeld de warmtepompen, EV-laders, E-boilers en inductiekookplaten. Ook de HBr-flowbatterij die gekoppeld wordt aan een H2-net is gebaat met tijdens de brandstofcelfase teruglevering van H2 die dan middels Steam Methane Reforming geproduceerd moet worden uit aardgas. Want tijdens een stroomtekort draaien immers (hopelijk) geen elektrolysers. Bovendien kan in het geval van teruglevering van H2 aan een aan het H2-net gekoppelde HBr-flowbatterij gebruik gemaakt worden van blauwe waterstof (SMR met CO2-afvang). Want bij deze toepassing van blauwe waterstof gaat er geen extra energie verloren door Steam Methane Reforming. Omdat Steam Methane Reforming, en het daarbij behorende 25 % aan omzettingsverlies, in deze toepassing sowieso moet plaats vinden.
Leon Nelen.
Reacties
Een reactie posten